Services

Industrie

In de industrie worden materialen intensief gebruikt en in de industrie waar hygiëne op een hoog peil staat als in de voedsel industrie hebben wij veel te maken roestvaststaal. Vrijwel alle leidingen, tanks, apparaten etc. zijn in roestvaststaal uitgevoerd. In deze tak van de industrie is het van het grootste belang dat men op de hoogte is van het milieu waar de roestvaststalen onderdelen mee te maken krijgen om eventuele lekkages door corrosie te voorkomen. In een van de grootste bedrijven ter wereld doseerde men calciumchloriden aan het ontharde water met als doel om zogenaamd het product op smaak te houden. Het negatieve resultaat hiervan was dat men hoger gelegeerde roestvaststaalsoorten ging toepassen om de corrosie van tanks, leidingen, platenwisselaars, filters en zo meer te vermijden. Op een gegeven moment waren ze afhankelijk van een roestvaststaal leverancier die in staat was grotere roestvaststaal hoeveelheden te leveren met het Werkstoffnr. 1.4435 maar die ook de prijs bepaalde van voornoemde roestvaststaalsoort. Er werd zelfs voorgesteld om nog hogere gelegeerde roestvaststaalsoort toe te passen om de corrosie binnen het bedrijf binnen de perken te houden, zelfs titaanlegeringen werden gesuggereerd. Uiteindelijk kregen wij het voor elkaar om de calciumchloriden suppletie te elimineren door het systeem te veranderen waardoor de meest gebruikelijke roestvaststaal soorten als AISI 304L/ 1.4306 of AISI 316L/1.4404 in de voedselindustrie toegepast konden worden. Dit heeft het bedrijf vooral in de opbouwfase miljoenen bespaart en dan hebben wij de vermeden corrosieschaden nog niet eens meegerekend.

Voorbeeld

1

Werkstoffnr. 1.4435/ AISI 316L
productwatertank 140 ppm chloriden.
Spanningscorrosie rondom mangat

Zwembaden

Het is hopelijk nu wel genoegzaam bekend dat de gebruikelijke roestvaststaal soorten als AISI 304/1.4301 en AISI 316/1.4401 niet gebruikt mogen worden als hier trekbelastingen op staan omdat deze door het fenomeen spanningscorrosie spontaan kunnen breken.
Maar ook onderdelen waar vrijwel of geen trekbelastingen op staan zoals muursteunen, onderzijde startblokken, hoekprofielen, verlichtingsarmaturen, fundatie duikplanken, fonteinen, deurbeslag, afvoergoten die niet constant onder water staan, koelkasten in de open keuken, onderzijde wasbakken, etc. etc. Wij bevelen aan om van voornoemde attributen de corrosie te verwijderen (als nog geen putcorrosie heeft plaatsgevonden) door gebruik te maken van beitsproducten. Na het beitsen (wanneer voornoemde attributen nauwelijks aangeraakt worden) te lakken of sprayen met een verantwoorde transparante Nano coating.
Voorbeeld van een behandelde roestvaststalen afvoergoot in een gehandicapten zwembad.

3

Corrosie RvS afvoergoten

4

Na beitsen en coaten een jaar later
 • Laboratorium chemische analyses
 • Schade onderzoek
 • Inspecties overdekte zwembaden plafond bevestigingsmiddelen ed.
 • Materiaal keuze advies
 • Spanningscorrosie onderzoek
 • Elektrochemisch corrosie onderzoek
 • Metallografie met beeldanalyse apparatuur
 • Wanddikte afname bijvoorbeeld zandfilters U.S. metingen
 • Elektronenmicroscoop onderzoek met EDX randapparatuur voor micro –analyses
 • Analyse van gebruiksspecificaties op corrosierisico’s (o.a. risico’s bij reiniging en desinfectie)
 • Corrosie onderzoek verpakkingsmaterialen
 • Oppervlakte behandeling